100714-tesla-toyota-rav4

Tesla bygger elektriska versioner av Toyota RAV4 och Lexus RX

Samarbetet mellan japanska Toyota och amerikanska Tesla ser ut att bära frukt tidigare än väntat. Tesla uppges nu vara redo att leverera två eldrivna modeller till Toyota, baserade på Toyota RAV4 och Lexus RX.

Nyhetsbyrån Bloomberg har talat med en insiderkälla som avslöjar att Tesla utvecklar eldrivna versioner av Toyota RAV4 och Lexus RX som ett första steg i det nya partnerskapet mellan de två biltillverkarna. Uppgifterna stärks av att Tesla bara för några dagar sedan berättade att de ska leverera två prototypbilar till Toyota den här månaden.

Bloombergs källa säger att Toyota även utreder möjligheten att sätta en helt elektrisk drivlina i Toyota Corolla men att de större modellerna RAV4 och RX är bättre lämpade för att klara av vikten från Teslas batteripaket. Några tekniska uppgifter om de båda bilarna finns ännu inte men Teslas vd Elon Musk skriver i ett svar till Bloomberg att de förväntar sig att både räckvidd och acceleration ska överträffa andra liknande bilar.

Det framgår inte av de nya uppgifterna om Toyota planerar att sätta någon av bilarna i produktion inom den närmaste tiden. Att det finns planer på att sälja elbilar med Teslas hjälp bekräftas dock av Bloombergs källa som säger att målbilden är att kunna sälja bilarna för cirka 300 000 kronor och att de ska ha en räckvidd på minst 240 kilometer per laddning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!