Tesla-förares galenskaper gör Elon Musk orolig

Teslas nyligen utrullade Autopilot-funktion har fått många Tesla-ägare att tro att de har en autonom bil. Så är fallet inte och Elon Musk funderar nu på att begränsa den nya funktionen.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det var i mitten av oktober som Tesla Motors släppte version 7.0 av mjukvaran till Model S, en mjukvara med en rad olika förbättringar och med en helt ny, efterlängtad funktion – körassistanssystemet som något olyckligt har fått namnet ”Autopilot”.Tesla-förare världen över har sedan släppet lagt upp massor av filmer på YouTube som visar hur de åker med i sina Model S, utan att styra, gasa och bromsa. Grejen med Autopilot-funktionen var dock inte att göra bilarna självkörande, de är inte redo för det ännu. Autopilot, som fortfarande är i betastadiet utvecklingsmässigt, behöver dessutom finslipas, något som ständigt görs i och med insamlandet av data från bilarna.Tesla Motors vd Elon Musk har reagerat på hur många omdömeslösa förare det finns där ute på vägarna, förare som tror att deras bilar ska kunna ge dem en avkopplande stund bakom ratten, med fokus på annat. I filmen nedan ser vi exempelvis en reporter som rakar sig och äter frukost bakom ratten på en Model S som kör i 150 km/h på Autobahn.Elon Musk förtydligar att systemet är till för att hålla bilen i rätt fil samt hålla korrekt hastighet, inte att ta över körningen helt och hållet. Systemet är med andra ord motsvarigheten till vad många andra biltillverkare har.Han funderar på att begränsa Autopilot-funktionen för att få bort omdömeslösa förare, eller som han själv formulerar det: ”minimera människors möjligheter att göra galna saker”.En begränsning kan vara att föraren tvingas hålla minst en hand på ratten hela tiden, och skulle både händerna släppa ratten så inaktiveras systemet efter några sekunder. Många andra biltillverkares system fungerar just så, för att inte invagga förarna i falsk trygghet med funktioner som bara assisterar till en viss del.I filmen ovan ser vi tre incidenter av flera som ligger uppe på YouTube. Dessa visar att systemet inte är kapabelt att ta över körningen helt.I dagsläget finns det ingen känd incident som orsakat några större skador.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!