Tesla planerar instegsmodell

Kaliforniska elbilsföretaget Tesla har haft ett bra år hittills, där deras exklusiva sedanmodell Model S har varit USA:s mest sålda elbil. Nu ska man bredda modellprogammet med en instegsmodell.

När Kalifornienbaserade elbilsföretaget Fisker balanserar på konkursens rand är tiderna i stället goda för konkurrenten, och likaledes kaliforniska, Tesla. Deras exklusiva sedanmodell, Model S, har varit den mest sålda elbilen i USA hittills i år, med siffror starkare än både Nissan Leaf och Chevrolet Volt. Dessutom har man nyligen betalat tillbaka ett statligt utvecklingslån på 465 miljoner dollar – nästan tio år innan plan.

Nu har företagets vd Elon Musk berättat mer om företagets framtidsplaner. I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg berättar Musk om att modellprogrammet kommer att utökas. Först ut är suv/crossover-modellen Model X (som redan visats) i slutet av nästa år. Samtidigt fortsätter utvecklingen av en ny, mindre, billigare modell.

Elon Musk berättar i intervjun att en ny ”baby-Tesla” ska komma ut på marknaden senast 2017, och att priset ska hamna under 40 000 dollar (motsvarande lite drygt 250 000 kronor). Dessutom ska räckvidden ligga på omkring 200 miles (vilket, med våra längdmått, är ungefär 320 km). Det är ingen hemlighet att en av huvudkonkurrenterna utgörs Nissan Leaf, något som Musk adresserar med att säga att Teslas instegsmodell kommer att vara betydligt bättre.

Utvecklingskostnaderna för den nya instegsmodellen uppskattar Musk kommer att uppgå till omkring en miljard dollar, motsvarande dryga 6,7 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!