081216-think-kris

Think i akut kris

Norges elbilshopp Think har akuta ekonomiska problem. Enligt norska tidningsuppgifter behöver Think 280 miljoner kronor för att överleva. Den norska staten sa i fredags nej till att hjälpa företaget.

Det norska elbilsundret Think har inte blivit den solskenshistoria som förutspåddes. Norska tidningar rapporterar att Think står på kanten till konkurs. Hela 280 miljoner behövs inom några veckor för att företaget ska överleva. De stora aktieägarna, bland andra hotellprofilen Petter Stordalen, har lovat att skjuta till mer kapital. Men det räcker inte. Enligt Thinks vd Richard Canny kan man inte vänta på ett eventuellt krispaket från staten som kan komma i januari eller februari. Då kan det redan vara försent. Under måndagskvällen hölls en presskonferens där ledningen förklarade Thinks situation. Bland annat meddelades att alla företagets anställda tvingas vara tjänstlediga fram till julhelgen. Därefter får man se hur situationen utvecklas.

Think är i akut behov av kapital för att kunna fortsätta verksamheten och man har inte lyckats få några lån bankerna, trots att ledningen har arbetat intensivt i flera månader för att finna en lösning, rapporterar Dagens Næringsliv. Samtalen med den norska staten fortsätter, även om man redan fått ett nej. Målet är fortfarande att producera 5 000 bilar per år, men det finns, trots krisen, planer på kraftig expansion. Om Think överlever krisen ska arbetsstyrkan fördubblas till omkring 200 personer under 2009.

Historien om den norska elbilstillverkaren är en brokig sådan. Den tar sin början år 1991 när företaget PIVCO grundades i Oslo. Företaget kom senare att byta namn till Think (eller Th!nk om man ska vara petig) innan det 1999 köptes upp av Ford. Fyra år senare gav Ford upp tanken på en norsk elbil och sålde företaget till schweiziska KamKorp Microelectronics. 2006 hamnade företaget åter i norsk ägo när investmentgruppen InSpire, där bland andra grundaren Jan Otto Ringdal ingick, köpte verksamheten och gav den namnet Think Global.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!