Foto: Thor Trucks

Thor Trucks ET-One ska utmana Tesla Semi

Det är bara drygt en månad sedan Tesla visade upp sin elektriska lastbil Semi (och nya generationen Roadster). Men redan nu får Elon Musk inhemskt motstånd. Thor Trucks heter tillverkaren vars modell ET-One vill slå sig in på den allt växande marknaden för elektriska lastbilar.

Det var den 16 november som Tesla visade upp sin Semi med dunder och brak.

Sedan tidigare har även Daimler och Cummins avslöjat att de håller på och tar fram egna elektriska lastbilar.

Nu kommer nästa utmanare: Thor Trucks.

Om du inte tycker dig känna igen företagsnamnet är det inte så konstigt. Thor Trucks bildades så sent som förra året av den amerikanska entreprenören Dakota Semler och har i dag 18 anställda.

ET-One och ska enligt Thor kunna köra 50 mil på en laddning i sin starkaste form och samtidigt lasta strax över 36 ton. Toppfarten anges till 112 km/h.

ET-One ligger med andra ord en bit efter Tesla Semi som i sin starkaste form ska klara 80 mil på en laddning, men lastkapaciteten är den samma.

Foto: Thor Trucks

För den som bara behöver köra korta sträckor kommer det även en ET-One med ett batteri som klarar 16 mils körning.

Thor Trucks planerar att släppa ett demoexemplar under nästa år för att sedan börja sälja modellen under 2019. Priset för ET-One med en räckvidd på 50 mil väntas landa på 2,1 miljoner kronor i USA, medan 16-milsvarianten blir snäppet billigare med sina 1,26 miljoner.

Det är samma pris som Tesla uppger att deras 50-mils-Semi kommer kosta när den börjar säljas samma år. Semin med en räckvidd på 80 mil väntas kost lite mer än 1,5 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!