100705-indraget körkort

Tiotusentals slipper indraget körkort

Vid årsskiftet fick Transportstyrelsen ta över omkring 100 000 ärenden om trafikförseelser. Nu stryker Transportstyrelsen 50 000 av dessa då de inte hinner med att granska ärenden och många kommer därmed undan med körkortet i behåll.

Nedanstående text är felaktig. Transportstyrelsen har meddelat hur det verkligen ligger till, något som du kan läsa genom att klicka här.

Det var från landets 21 länsstyrelser, som tidigare granskade och beslutade i ärenden rörande trafikförseelser, som Transportstyrelsen fick ta över. Trafikförseelserna det rör sig om är allt från rödljuskörningar och fortkörningar till rattfylla och notoriska trafiksyndare.

Antalet ärenden som Transportstyrelsen tog över var cirka 100 000, ärenden som måste granskas för att få bort en lång rad förare med olämpligt beteende i trafiken.

Men den 1 juni skedde något mycket märkligt. Enligt Sydsvenskan beslutade Transportstyrelsen att skriva av 50 000 av dessa ärenden, inte för att de var ringa eller något sådant, utan för att myndigheten helt enkelt inte hann med att granska dem.

Alla 50 000 ärenden ingick i den grupp som riskerar att få sina körkort återkallade.

Det gällde för Transportstyrelsen att prioritera, heter det. Antingen prioritera trafikförseelser eller ansökningar om körkortstillstånd, båda skulle de helt enkelt inte hinna med. De valde att prioritera ansökningarna med tanke på de långa väntetider som råder och som uppmärksammats i media.

En initierad källa till Sydsvenskan säger:

– Trafiksäkerheten får således helt stå åt sidan till förmån för sextonåringar som vill börja köra EU-moped.

NTF:s vd Jan Sandberg är upprörd över Transportstyrelsens prioriteringsbeslut:

– Det här är bland det viktigaste man har att hantera, det borde stå överst på alla prioriteringslistor, säger han till Sydsvenskan. Sandberg tänker dessutom ta upp det inträffade med statssekreteraren på Näringsdepartementet på onsdag.

Vad tycker du?

Gjorde Transportstyrelsen rätt som avskrev 50 000 ärenden om trafikförseelser som kan leda till indraget körkort till förmån för hanteringen av körkortstillstånd? Diskutera nedan.

Ovanstående text är felaktig. Transportstyrelsen har meddelat hur det verkligen ligger till, något som du kan läsa genom att klicka här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!