Foto: Ismishko/Shutterstock

Regeringen vill chockhöja skatten på tjänstebilar

Regeringen och stödpartierna C och L vill se en kraftig höjning av skatten på tjänstebilar. De anser att förmånsbeskattningen bör höjas för att motsvara kostnaden vid privat bilägande.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Regeringen föreslår tillsammans med stödpartierna en kraftig höjning av skatten på tjänstebilar. Dagens förmånsbeskattning bör höjas för att motsvara den verkliga kostnaden för att äga en bil privat. Finansmarknadsminister Per Bolund nämner en höjning på 25 procent i en intervju med Dagens Nyheter.

Regeringen kommer dock att ha kvar en del av elbilsrabatten för tjänstebilarna. Det förmånsgrundande priset för laddbara bilar (och övriga miljöbilar) kommer även fortsättningsvis att sättas ned till priset för en motsvarande bil med konventionell teknik. Däremot kommer inte den särskilda förmånsvärdesrabatten på 40 procent eller högst 10 000 kronor för elbilar och laddhybrider att förlängas när den slutar gälla vid årsskiftet. Det innebär att elbilar och laddhybrider kommer att få en förmånsskatt som är snarlik de bensin- och dieseldrivna motsvarigheterna. Skillnaden blir malusskatten, som läggs ovanpå förmånsvärdet. För en bensindriven bil i mellanklassen kan det handla om 5 000 kronor per år, vilket betyder 2 500 kronor i skatt för förmånsbilisten.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!