090613-bankalaset-2009

Tjuvtitt på Bankalaset 2009

Anförda av chefschaufförer Hans Hedberg och Linus Pröjtz har testlaget precis klarat av 2009 års bankalas. Som traditionen bjuder har det i dagarna två gasats friskt runt kurviga Ring Knutstorp.

Hur kul är det här då, Linus?

 Vadå kul ?! Regnet bara öser ner, jag är dyngsur och KTM:n får man ösa på rakan. Nej, allvarligt talat det här är ju kalaskul! Knutstorp är precis lika rolig som vanligt och de 18 bilar vi har samlat ihop är riktigt roliga och intressanta sportvagnar.

Hans, har det varit några överraskningar?

Att det var äventyrligt att köra R8 på slitna däck i hällregn. Jag höll runt hundra i svackan innan NGK och bilen planande tre meter i sidled, fick bra fart på adrenalinet! Bilen fick stå efter den turen, men ingen fara på taket. Audin har gått ett 40-tal varv på både blöt och torr bana så vi har bra koll på hur den står sig. En riktig stor överraskning är annars Focus RS. Så mycket grepp i en tvåhjulsdriven bil är riktigt imponerande, men det får ni läsa mer om i tidningen.

Nå pojkar, har det varit några besvikelser?

Hans: Förutom att vi helt hade missbedömt behovet av ”parkeringsöl” efter körningen i går? Nej, inte några större besvikelser, men visst hade det varit toppen om vädret hade varit bättre. 12 grader och hällregn känns inte riktigt som sommar, men det är dumt att klaga.

Linus: Jag hade hoppats mer på Lotus Exige Cup 260, men det innebär inte att bilen är dålig, men mycket vill ha mer. Att vi fick bogsera Teslan efter pickupen för att kunna ladda batterierna var också ett lågvattenmärke. Nästa gång vi testar elbil ska vi plocka med en laddare…

Erik, vad pysslar resten av testlaget med då?

När Hans och Linus har stressat bilarna runt banan och vi inte har varit sysselsatta med tankning (det blir en hel del av den varan, R8 V10 suger i sig fyra liter/mil i racetempo och den är inte värst) och vård av bilarna har vi hängt vid depåmuren. Efter en stunds dividerande har vi enats om de fem fränaste motorljuden när bilarna accelererar ut på start- och målrakan.

5. Tesla. Bara vindbrus och ett svag hiiiii från motorn, det är allt. Märkligt och mäktigt.

4. Audi TT RS. Femmans fräsande sång ger klara Ur-quattro-vibbar.

3. Nissan GT-R. Det låter som ett ufo när bilen passerar.

2. Porsche 911 Carrera. Med ”sportauspuff”-system låter den precis som en Porsche ska ­– fast mer.

1. Audi R8 V10. En V10:a är alltid en V10:a – fantastisk!

Vill du läsa mer om bankalaset? Klart att du vill! Startfältet kommer inom kort rada upp sig i en Teknikens Värld-tidning nära dig.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!