Tonåring i pappas bil åkte fast för 308 km/h

Det finns fortkörningar och det finns galenskaper. Sistnämnda bjöd en ung kille på. Polisen trodde knappt sina ögon när de såg vad radarmätningen visade – 308 km/h.

Motorvägspolisen i Burlington på kanadensiska östkusten satte förmodligen donuten i halsen i lördags kväll när de höjde sin radarpistol mot en Mercedes C 63 AMG Coupé som kom i full karriär mot dem på Queen Elizabeth Way. Displayen visade nämligen 308 km/h.

Polisen stannade bilen som innehöll två 19-åriga killar. Den ena av dem hade lånat sin pappas prestandabil, en pappa som nu inte lär vara glad eftersom polisen har konfiskerat bilen för en vecka framöver.

Föraren blev av med körkortet och åtalas nu för fortkörning, farlig körning, street racing och det man på andra sidan Atlanten kallar för stuntkörning. Enbart sistnämnda åtalspunkten kan leda till 10 000 kanadensiska dollar (ca 70 000 kr) i böter samt ett halvår bakom lås och bom.

TEST: Porsche Taycan Turbo mot Tesla Model S Performance

Polisen trodde inte sina ögon när de tittade på displayen. Foto: OPP Highway Safety Division

Polisen i filmen nedan säger att han trodde att bilden på radarpistolens display, som hans kollega skickade, var ett skämt och tagen vid en närliggande flygplats. När han insåg att så inte var fallet blev han chockad och kallar fortkörningen för den grövsta han någonsin har hört talas om.

QUIZ: Teknikens Världs enkla quiz fixar du väl? 

Han påtalar även riskerna med fortkörningar av dessa slag. Bland annat om reaktionsförmågan hos förare, inte bara den som kör för fort, när en bil på en trafikerad väg färdas med en hastighet om 85 meter per sekund.

Mercedes C 63 AMG har en 6,2 liter stor V8 på, beroende på modellversion, utrustning och årsmodell, mellan 457 och 517 hästkrafter. 0-100 km/h går på mellan 4,2 och 4,6 sekunder och toppfarten – på papperet ska tilläggas – är 250, 280 eller 300 km/h beroende på version och vilken toppfartsspärr man valt. Modellen tillverkades mellan juli 2007 och juni 2015.

SE UPP: Farliga sommardäck – undvik!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!