051123_saab

Toppbetyg för Saabs nackskydd

Saabs nackskyddssytem SAHR får bästa möjliga betyg i de engelska försäkringsbolagens säkerhetstester. - Saab är riktmärket när det gäller bilstolsdesign, säger Matthew Avery, ansvarig för olycksforskning.

Det engelska institutet Thatcham har gett Saabs nackskyddsystem bästa betyg. Tidigare har Saab fått bästa betyg på 9-3 SportSedan men nu har det betyget delats ut till samtliga 9-3 och 9-5 modeller då Saab nu använder nackskyddssystemet SAHR (Saab Active Head Restraints) i dessa modeller.

- Saab är riktmärket när det gäller att designa bilstolar så att de bidrar till att förhindra wiplash-skador, säger Matthew Avery, ansvarig för olycksforskning hos Tatcham.

SAHR-systemet minskar risken för Wiplash-skada med 42 procent jämfört med de gamla Saab-modellerna som saknar systemet. Det visar statistik från skadeanspråk som gjorts i samband med trafikolyckor i England. 

- Trots att bakändeskollisioner sällan är livshotande är det ändå en vanlig olyckstyp som ofta kan leda till bestående skador och besvär, säger Per Lenhoff, ansvarig för säkerhetsutveckling inom Saab Automobile.

- Resultaten från Thatcham överensstämmer med vår egen forskning och med de rön liknande organisationer i länder som USA och Tyskland också gjort. Samtliga bekräftar den pionjärsinsats vi har svarat för i och med utvecklingen av SAHR, avslutar han.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!