090121-toyota-störst

Toyota är störst i världen

Efter 77 år som världens största biltillverkare får General Motors motvilligt lämna över tronen till Toyota. Toyotas försäljning sjönk under förra året, men för GM gick det ännu sämre.

 En 77 år lång era har tagit slut. Under så lång tid har i alla fall GM hävdat att de har varit den största biltillverkaren. Men sedan försäljningssiffrorna för 2008 redovisats tvingas amerikanerna erkänna sig slagna. Inte helt oväntat är det Toyota som tar över titeln som världens största biltillverkare. Förklaringen till Toyotas nyvunna titel går inte att finna i någon enorm framgång för japanerna. Toyota har blivit störst för att de sålde mindre dåligt än GM förra året.

Krisdrabbade GM sålde 8,36 miljoner bilar under 2008. En ofantligt summa. Men ändå liten för att vara GM. De 8,36 miljoner bilarna var nämligen elva procent färre än föregående år. I Latinamerika, Mellanöstern och Afrika sålde GM:s bilar bättre än någonsin, men på den största marknaden, Nordamerika, rasade försäljningen med 21 procent, enligt GM:s egna siffror. I Europa gick det något bättre med en minskning på endast sju procent.

Med 8,97 miljoner sålda bilar under 2008 kan Toyota numera kalla sig störst i världen. Detta alltså trots en minskning med fyra procent. Det är främst Nordamerika, Europa och Japan som var förlustmarknader för Toyota. Precis som GM ökade Toyota sin försäljning i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika.

Redan tidigt förra året såg det ut som att Toyota var större än GM. Men riktigt så var det inte. Sett till antalet tillverkade bilar var Toyota störst, men sett till försäljningssiffrorna var GM fortfarande störst. Om än knappt.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!