100519-toyota-återkallar Foto: Picture for editorial use only

Toyota återkallar 11 500 Lexus-bilar

Efter tolv felrapporter väljer Toyota att återkalla runt 11 500 Lexus-bilar. Anledningen är ett elfel som under några sekunder kan sätta styrsystemet ur spel.

Toyota gör sig nu redo att återkalla ännu fler bilar. Det totala antalet återkallade bilar världen över är redan uppe i cirka tio miljoner och nu läggs ytterligare några tusen till listan. Toyota har fått hård kritik i USA för sitt sätt att behandla felrapporter som har kommit om bilarna. Nyligen gick Toyota med på att betala 16,4 miljoner dollar i böter för att inte ha varit tillräckligt snabba med att återkalla bilarna med krånglande gaspedaler. Nu handlar Toyota snabbare.

Toyota uppger att de har fått tolv rapporter om fel på styrningen i Lexus-modellerna LS 460, LS 460 L samt hybridversionerna LS 600h och LS 600h L. Felrapporterna kommer från Japan där Lexus-förare har anmärkt på att framhjulen inte har återvänt till sin ursprungsposition efter en kurva, de har sväng på ratten men hjulen har inte hängt med. Enligt en talesperson för Toyota är felet både mekaniskt och mjukvarurelaterat. 4 500 av de berörda bilarna finns hemma i Japan och resten finns framförallt i USA och Europa.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!