100827-toyota-återkallar

Toyota återkallar 1,3 miljoner bilar

Återkallningsdramatiken slutar inte för Toyota. I en ny vända återkallas 1,3 miljoner bilar i USA på grund av ett elektronikfel som kan få motorn att stanna.

 Trots att drygt tio miljoner bilar redan har återkallats verkar problemen inte vara över för den japanska tillverkaren. Nu väljer man att återkalla 1,13 miljoner exemplar av Toyota Corolla och Matrix som har sålts i USA mellan 2005 och 2008. Toyotas problem påverkar nu även GM som måste återkalla 199 000 exemplar av systermodellen Pontiac Vibe.

Bilarna som berörs är amerikanska Corolla, alltså inte samma modell som säljs här i Europa, sportkombin Matrix och Pontiac Vibe. Matrix och Vibe är systermodeller som tillverkades mellan 2004 och 2008 av GM:s och Toyotas joint-venture New United Motor Manufacturing Inc.   (NUMI) Bilarna utvecklades och tillverkades av Toyota. Det aktuella felet kan finnas på de tvåhjulsdrivna bilarna med 1,8-litersmotorn med beteckningen 1ZZ-FE. Orsaken till den nya miljonåterkallningen finns i en elektronikmodul som i värsta fall kan göra att motorn stannar och inte går att starta igen. Toyota sägs ha fått klagomål från drygt 1 000 bilägare och det finns rapporter om tre olyckor som kan ha orsakats av felet. Ingen har skadats allvarligt.

Sedan november 2009 har Toyota återkallat cirka 12,3 miljoner bilar världen över.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr