060531_toyota_recall

Toyota återkallar nära en miljon bilar!

Japanska biljätten Toyota gick i går ut med en återkallelse på nästan en miljon bilar världen över. Problemet ligger i en anslutning mellan styrning och växellåda som i värsta fall kan slås ut helt. I Sverige berörs ägare av Prius, Corolla och Avensis.

Biljätten Toyota, ofta förknippad med driftsäkerhet och kvalité, meddelade under gårdagen att de återkallar nästan en miljon bilar världen över.

Problemet upptäcktes av att flera kunder klagat på missljud. Ljud som visade sig vara fel på en anslutning mellan styrning och växellåda. Vid tung belastning kan styrningen slås ut helt. Dock har inga olyckor rapporterats på grund av det felet. 

Anslutningen kommer nu bytas ut på nästan en miljon bilar världen över.

I Sverige rör det sig om ungefär 10 000 bilar av modellerna Prius, Corolla och Avensis.

– Det tar ungefär en timme att åtgärda, säger Bengt Dalström, informationschef för Toyota i Sverige, till TT.

Av de totalt 987 000 fordon som återkallas finns de flesta, nästan 566 000, i Japan. I Sverige berörs 3 400 Avensis med 1,8-litersmotorer byggda januari 2003–december 2005, 1 700 Corolla byggda juli 2001–mars 2004 samt 2 600 Prius byggda juli 2003–november 2005.

– Det är viktigt att påpeka att det bara rör Corolla som är byggda i Japan, säger Dalström.

Toyota har inte avslöjat vad återkallelsen kommer kosta företaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!