100519-toyotaauris-hybrid

Toyota Auris Hybrid – 0,38 l/mil

Toyota breddar sin hybriduppställning med nya Auris Hybrid anländer till Europa i sommar. När Toyotas Golf-klassare får hjälp av en elmotor sjunker förbrukningen till 0,38 l/mil och utsläppen till 89 g/km.

Vi har redan hört en hel del om hybridversionen av Toyota Auris, en bil som visades i konceptform på förra årets Frankfurtsalong. Nu har det blivit dags för säljstart och Toyota släpper äntligen alla siffror kring bilen. Den kanske mest intressanta siffran – priset – finns än så länge bara i brittisk form eftersom Auris Hybrid premiärlanseras i Storbritannien i juli. Auris Hybrid ska, till skillnad från Prius, vara prismässigt jämförbar med liknande bilar i sin klass. Den brittiska prislappen säger 18 950 pund, vilket motsvarar 210 000 kronor i dagens växelkurs. Om det priset får ligga kvar på samma nivå när bilen kommer till Sverige skulle Auris Hybrid stå sig mycket bra i förhållande till snåla dieselmodeller i samma storlek.

Toyota Auris Hybrid har utvecklats speciellt för den europeiska marknaden och bilen är till stora delar byggd av europeiska komponenter. Bensinmotorn på 1,8 liter sätts ihop i Toyotas fabrik i Deeside i norra Wales och i Burnaston sätts resten av bilen ihop. Bensinmotorn får hjälp av en elmotor som gör att den totala effekten blir 134 hästkrafter. 0-100 km/h avverkas på 11,4 sekunder och Toyota uppger en toppfart på 180 km/h.

Den blandade förbrukningen uppges till 0,38 l/mil, utsläppen till 89 g/km. Den som vill se tuff ut kan kryssa för 17-tumsfälgar i tillvalslistan men det kommer att kosta. Inte bara i inköpspris utan även i längden eftersom förbrukningen stiger till 0,40 l/mil och utsläppen till 93 g/km. Auris Hybrid har 15-tumsfälgar i standardutförande och det kan tyckas dumt att välja bort dessa. Om man känner för att köra nästan helt ljudlöst och utsläppsfritt så finns det en knapp på instrumentpanelen att trycka på. Då går bilen över till EV-mode och elmotorn får jobba ensam. Beroende på batteriernas laddstatus och körförhållanden kan Auris Hybrid köras i EV-läget i 2 kilometer eller upp till 50 km/h.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!