100122-toyota-auris-hybrid

Toyota Auris lyfts och blir hybrid

Ungefär tre år in på en modells livscykel brukar innebära ansiktslyft och så även för Toyota Auris. De kosmetiska nyheter är små, desto större är nyheten att Auris kommer att finnas som hybridalternativ från och med i vår.

 Redan i oktober förra året fick vi en tjuvtitt på den ansiktslyfta Aurisen när Toyota lanserade den japanska versionen. Nu har det blivit dags för en europeiska Aurisen att genomgå sitt ansiktslyft och vi ser genast att den ser ut exakt som den japanska. Lyftet är försiktigt, det är mest i fronten det har hänt saker där strålkastarna har fått ny form och grillen har slätats ut. Baktill är det endast ny layout på lamporna som utmärker 2010 års Auris.

Detaljerna som Toyota delar med sig av i dagsläget är knapphändiga, säger bara att motorutbudet kommer att bestå av tre bensinare och tre dieslar. Vi vet sedan tidigare att den 1,8 liter stora bensinmotorn får ny variabel ventilstyrning som ger förbättrad bränsleekonomi och högre effekt. Ytterligare en nyhet är att alla 1,8-litersmodeller som utrustas med CVT-lådan får växelpaddlar monterade bakom ratten. Desto gladare är nyheten att motorfamiljen utökas med ett helt nytt hybridalternativ.

Det har spekulerats en hel del om Auris som hybrid och på Frankfurtsalongen i höstas visade Toyota upp en konceptbil som var väldigt nära produktion. Konceptbilen kallades Auris HSD (Hybrid Synergy Drive) och använde samma hybridsystem som den renodlade hybridmodellen Prius, med andra ord en 1,8-litersbensinmotor på 98 hästkrafter som kombineras med en 80-hästars elmotor som backas upp av nickelmetallbatterier. Toyota lovade att Auris HSD inte skulle släppa ut mer än 100 gram koldioxid per kilometer och att elmotorn skulle klara att driva bilen ensam i upp till 50 km/h och sträckor på upp till 2 kilometer.

Läs mer

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!