090626-toyotaauris-hybrid

Toyota Auris som hybrid i höst

I augusti är det svensk premiär för nya Toyota Prius. En knapp månad senare visar Toyota upp en för gemene man antagligen mer intressant bil – Auris Hybrid. Bilen ska byggas i England och delar drivlina med nya Prius.

Det är brittiska Autocar som presenterar uppgifter om att Toyota på Frankfurtsalongen i september ska visa upp sin Golfklassrepresentant Auris med hybriddrivlina. Enligt britterna handlar det om samma konfiguration som i nya Prius, det vill säga en bensinmotor på 1,8 liter och 99 hästkrafter som med hjälp av en 82 hästkrafter stark elmotor får ned förbrukningen och gör körandet mindre kostsamt samtidigt som miljön sparas.

Det intressanta med Auris som hybrid är att den sägs bli billigare än Prius, delvis för att den är mindre men också för att utrustningsnivån inte blir lika hög. Samtidigt får man nog se det som att Auris mer konventionella former flirtar med en större publik än vad Prius gör

Tack vare storleken och lägre vikt lär förbrukningen vid blandad körning och koldioxidutsläppet understiga Prius 0,39 l/mil och 89 g/km.

Med andra ord kommer inte bara Prius att få en tuff konkurrent, även den något billigare Honda Insight får något att bita i.

Det är mycket Toyota nu och framöver. I ”första kvalomgången” till Årets Bil 2010 har de fem modeller nominerade, i augusti är det svensk premiär för nya Prius och i september ska alltså Auris Hybrid visas. Men inte nog med det, enligt Autocar ska den japanska tillverkaren kort därefter också visa upp RAV4 med hybriddrift. Allt för att klättra över miljonstrecket vad gäller årligen sålda hybridbilar.

Dessutom kom det tidigare i veckan uppgifter om att de på Tokyosalongen senare i år ska visa upp en ny generation Supra.

Toyota Auris Hybrid ska byggas i Burnaston-fabriken i Derbyshire, England.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!