070716-toyota-whiplash

Toyota bekämpar whiplash i alla sina modeller

Japanska biljätten Toyota ska nu införa whiplashskydd i alla sina bilmodeller. Det är deras egenutvecklade aktiva nackstöd som ska finnas i alla nya bilar från och med nu.

Toyotas och Lexus toppmodeller har redan ett avancerat aktivt whiplashskydd som kallas WIL (Whiplash Injury Lessening). Detta system sägs minska risken för whiplashskador med 20 procent.

Det är en förenklad vidareutveckling av detta system som nu kommer att återfinnas i alla Toyotas modeller, även de allra billigaste. Genom en enkel mekanism har teknikerna kunnat anpassa systemet för alla typer av bilsäten.

En tryckkänslig platta i sätesryggen känner av kroppens rörelser vid en kollision bakifrån. En kabel skickar sedan signaler från plattan till nackstödet som i sin tur aktiveras och rör sig framåt med 25 millimeter för att fånga upp och stödja förarens/passagerarens huvud.

WIL som nämndes ovan är ett dyrare system och återfinns därför enbart i de dyraste bilmodellerna hos Toyota och Lexus. Detta system har en extrafunktion som också skyddar nedre delen av ryggen vid kollision bakifrån.

Dessa nyheter är en del i Toyotas program för att öka passagerarnas säkerhet. Andra delar i programmet, förutom själva bilens säkerhet, är till exempel att vara med vid utvecklingen av säkrare vägar och erbjuda bilförare kurser i hur man kör säkrare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!