100719-toyota-tesla-rav4

Toyota bekräftar elektrisk RAV4

Om två år ska en eldriven version av Toyota RAV4 säljas i USA. Detta enligt Toyota och Tesla som bekräftar de tidigare uppgifterna om att Tesla hjälper Toyota att utveckla eldrivna suvmodeller.

I förra veckan rapporterades att Tesla var i full gång att utveckla eldrivna versioner av Toyota RAV4 och Lexus RX. Nu bekräftar Toyota och Tesla att de samarbetar för att ta fram ett antal eldrivna prototypbilar. Den första som ska hitta ut på den amerikanska marknaden blir en helt eldriven Toyota RAV4 och målet är att försäljningen ska börja redan 2012. Samarbetet går ut på att Toyota tillhandahåller bilen medan Tesla bidrar med den elektriska drivlinan.

Tesla planerar även att ta fram en hel flotta bestående av elbilar som ska testas av Toyota i år. Den första prototypen har redan byggts och genomgår de första testerna. Enligt de tidigare uppgifterna som kom från en källa inom Toyota utreds även Toyota Corolla som en möjlig kandidat för eldrift. Suvmodellerna RAV4 och Lexus RX anses dock vara bättre lämpade eftersom de klarar av vikten från batteripaketet.

Samarbetet mellan Toyota och Tesla har gått snabbt framåt. Så sent som i maj offentliggjordes de båda biltillverkarnas avsikt att samarbeta på elbilsområdet. Tesla ska lära sig av Toyotas storskaliga utvecklingsarbete, produktion och supportverksamhet medan Toyota ska lära sig av Tesla elteknik och inspireras av amerikanernas snabba och raka beslutsprocesser.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!