100209-toyota-ursäkt

Toyota ber om ursäkt

Miljoner och åter miljoner återkallade bilar har drabbat Toyota hårt. I en ny reklamfilm som visas i amerikansk tv ber Toyota om ursäkt och lovar bättring.

 Toyota har inte haft någon rolig inledning på 2010. I en händelsekedja som i amerikanska medier har kommit att kallas Toyota-gate har världens största biltillverkare tvingats återkalla cirka åtta miljoner bilar och stoppa tillverkningen av sina storsäljare i USA. Nu har Toyota tagit fram en lösning som ska få bukt med de felande gaspedalerna och reparationerna är i full gång. Men det svåraste arbetet återstår – att återfå kundernas förtroende. I USA har man i dagarna dragit igång en omfattande kampanj med syfte att dels be om ursäkt och dels att övertyga allmänheten om att man kan lita på Toyota.

I reklamfilmen som kan ses nedan gör Toyota en rejäl mea culpa, de har gjort fel och tar på sig allt ansvar men lovar att göra bättre framöver. Samma budskap förmedlades av högste Toyota-chefen Akio Toyoda när denne höll en presskonferens i slutet av förra veckan. Toyoda, sonson till företagets grundare, talade om det som hänt som om det var hans eget personliga ansvar. Toyoda beklagade att han har orsakat oro hos många människor och han bad också alla aktieägare om ursäkt för att aktien har tappat omkring 20 procent av sitt värde de senaste två veckorna. I ett pressmeddelande förklarade Toyoda vidare hur ledsen han är för det som har hänt.

– Vi som ska få folk att köpa bilar har istället gett dem bekymmer. Jag beklagar detta mer än något annat. . Under parollen ”Låt oss bygga bättre bilar”, kommer vi att gå tillbaka till grunderna i ”kunden först” och ännu en gång, djupt fundera över vad ”kunden först” egentligen betyder. Alla våra anställda runt om i världen, alla våra återförsäljare och våra leverantörer kommer att förenas i sitt yttersta för att återvinna förtroendet hos våra kunder så fort som möjligt.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!