Toyota bygger japansk kopia av Nürburgring

Jo, du läste rätt. Toyota ska bygga en kopia av den kända, tyska banan – hemma i Japan. Den ska nämligen bli en del av en helt ny, enorm testanläggning.

Enligt Nikkei Asian Review planerar den japanska biltillverkaren att bygga en ny anläggning för forskning och utveckling i Aichi, Japan. Anläggning ska omfatta inte mindre än elva olika testbanor, varav en alltså ska byggas som en kopia av Nürburgrings berömda nordslinga.

Den äkta varan i Tyskland sträcker sig över 20,7 kilometer, men den japanska kopian ska inte bli fullt lika lång. Tanken är att bara vissa delar av banan ska kopieras, vilket sammanlagt blir 5,3 kilometer. Banan ska framförallt användas för att testa styrning och bromsning hos nyutvecklade bilar.

Projektet innebär en investering på nästan tre miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 23 miljarder kronor. När den nya anläggningen öppnar 2023 ska den sysselsätta 3300 personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!