Toyota FV2

Toyota FV2 – i stället för en häst?

Av bilderna att döma skulle man kunna tro att Toyotas ingenjörer har slickat lite för mycket på bränslecellerna men det finns faktiskt en vettig förklaring av nya konceptet FV2 – att köra FV2 ska inte vara svårare än att rida på en häst…

Snart är det dags för bilsalongen i Tokyo som av tradition bjuder på många mer eller mindre verklighetsfrånvända koncept. Årets upplaga ser inte ut att göra någon besviken, titta bara på denna FV2 som Toyota kommer att ställa ut.

 Man skulle kunna tro att Toyotas ingenjörer har slickat på bränslecellerna eller sniffat för mycket på vätgasen men FV2-konceptet är en seriös tolkning av framtidens fordon. Eldriven förstås men mindre självklart är hur man gör för att köra FV2. I vilande läge är FV2 bara 99 centimeter hög men när det är dags att köra fälls glaskupan upp och bildar en vindruta för föraren som står med fötterna i höjd med bakhjulen.

 Tanken är att man ska styra genom att flytta kroppsvikten framåt och bakåt och åt sidorna. Varför? Enligt Toyota är det här ett väldigt intuitivt sätt att styra ett fordon. Människan har sedan årtusenden ridit på hästar och Toyota vill att FV2 ska uppfattas ungefär som en häst att köra.

 Toyotas framtidsvision innehåller också en starkare koppling mellan förare och fordon. FV2 använder kameror för att läsa av förarens ansiktsuttryck och lyder röstkommandon, allt för att skapa en skräddarsydd körning. Om det är en oerfaren förare kan FV2 till exempel hjälpa till i högre utsträckning med olika hjälpsystem. De olika mönstren på utsidan kan ändras efter tycke och smak så att man får en starkare personlig koppling till sin FV2.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!