081112-toyota-lågprisbil

Toyota ger sig in i lågpriskampen

Världen chockades när Tata visade upp sin lågprisbil Nano och många biltillverkare knöt förmodligen näven i fickan och gick hem för att börja fila på en egen lågprisbil. Från Toyota har det dock varit tyst. Fram till nu.

2 500-dollarsbilen Tata Nano har orsakat stort rabalder i världen. När bilen visades för första gången häpnade världen över det låga priset. På senare tid har det dock handlat mest om de våldsamma protester som drabbat uppförandet av fabriken där Nano ska byggas. Men Nano blev även startskottet för en ny inriktning för bilindustrin. Åtskilliga är de tillverkare som gått ut med att även de ska bygga en lågprisbil för utvecklingsmarknaderna. Renault-Nissan, Fiat och Peugeot är några av dem som har planer på en Nano-utmanare. Nu kommer de första uppgifterna om att även Toyota ska ge sig in i lågpriskampen.

Den japanska tidningen Asahi rapporterar att Toyota har börjat utveckla en bil som ska riktas mot utvecklingsmarknader som Indien och Brasilien. Priset blir 5 000 dollar, knappt 40 000 svenska kronor med dagens växelkurs. Toyota utvecklar bilen i samarbete med Toyota-ägda lågprismärket Daihatsu och den ska enligt Asahi vara färdig för produktion 2015. Toyota har redan en fabrik i Bangalore i Indien och ytterligare en fabrik ska byggas 2010 med kapacitet för 100 000 bilar per år. Enligt Asahi ska den nya bilen lanseras under ett helt nytt märke. För att understryka att det rör sig om en lågprisbil ska den säljas under ett fjärde märke, utöver de befintliga märkena Toyota, Lexus och Scion.

På bilden ses Tata Nano i deluxeutförande.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!