Toyota GT 86

Toyota GT 86 kommer i hetare utförande

Alla som klagar på att Toyota GT 86 behöver en starkare motor får snart sitt lystmäte. Toyotas chefsingenjör avslöjar nu att man överväger såväl turbo som kompressor och kanske även en hybridvariant.

Toyota GT 86/Subaru BRZ har hyllats av en nästan enig kritikerkår men lovorden kommer nästan aldrig utan en liten bisats om att bilarna behöver mer kraft för att blomma ut fullständigt. I en intervju med Autocar berättar Toyotas utvecklingschef Tetsuya Tada att Toyota själva har tänkt i samma banor och att en prestandaversion av GT 86 definitivt finns i deras planer.

 Enligt Tada är utvecklingsavdelningen i full gång med arbetet på den ansiktslyfta version av GT 86 som lanseras halvvägs in i livscykeln, det vill säga om ett par år, och det troligaste är att det blir i samband med detta ansiktslyft som en prestandamodell lanseras. Det hetaste tipset är att boxerfyran överladdas med turbo men enligt Tada tittar man även på möjligheterna att montera en kompressor.

 Tada avslöjar även att ett hybridalternativ är möjligt, och enligt honom skulle ett sådan ha stora fördelar. En elmotor som understöd till bensinmotorn skulle ge den kraft på låga varv som saknas i boxermotorn, och det utan någon ökad bränsletörst. Toyota tänker sig att ett enkelt hybridsystem, liknande det som sitter i Honda CR-Z, skulle vara bäst för GT 86. Ett batteripaket och en elmotor skulle så klart höja vikten men det skulle man i så fall åtgärda genom att byta ut vissa befintliga komponenter mot lättviktsdelar. Tada säger till Autocar att utvecklingsingenjörerna har kommit fram till att man med relativt små medel skulle kunna skala bort omkring 100 kilo från GT 86. Ett tungt batteripaket skulle dessutom kunna användas för att sänka tyngdpunkten ytterligare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!