070913-toyota-iq-concept

Toyota iQ får krockkudde bak

Toyota visade upp sin lilla kompaktbil iQ på Frankfurtsalongen i september. För att erövra fem stjärnor i Euro NCAP utvecklar företaget nu en krockkudde för påkörning bakifrån.

Toyota iQ är under tre meter lång, närmare bestämt 2,98, och har plats för fyra personer i en annorlunda 3+1-konfiguration. På grund av bilens format och korta överhäng sitter baksätespassagerarna med 30 centimeters marginal till bakrutan. För att minska skaderisken för dessa vid påkörning bakifrån är det tänkt att Toyota iQ får en standardmonterad bakre krockkudde. Men det är inte helt problemfritt. I en intervju med australiensiska news.com.au berättade chefsdesignern Hiroki Nakajima att det finns vissa problem med att få krockkudden godkänd.

Toyota iQ kommer att lanseras i Europa under 2009 och då är det tänkt att den ska få fem stjärnor i krocktesterna hos Euro NCAP.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!