091119-toyota-golvmattor

Toyota löser mattproblemet med kortare pedaler

Tidigare i höstas blev det känt att Toyota tvingas till en av de största återkallningarna någonsin. 3,8 miljoner bilar kan ha farliga golvmattor. Toyotas lösning ser dock inte ut att bli ett byta av golvmattorna, i stället ska pedalerna bli kortare.

Toyotas rekordstora återkallning har varit ett hett omdiskuterat ämne på andra sidan Atlanten under hösten. I slutet av september stod det klart att Toyota tvingas återkalla 3,8 miljoner bilar på grund av golvmattor som kan glida upp och låsa fast gaspedalen i fullt gasläge. Flera olyckor med dödlig utgång misstänks bero på de farliga golvmattorna i USA. Allt sedan dess har Toyota haft ett nära samarbete med National Highway Traffic Safety Association, NHTSA, för att få till en lösning. Än har Toyota inte gått ut med något officiellt, men enligt nya uppgifter kan de vara en lösning på spåren.

Enligt Kyodo News planerar Toyota inte att byta ut några mattor eller göra någon ny förankringsanordning. Toyota uppges i stället vilja göra gaspedalerna kortare på de nära fyra miljoner bilar som kan beröras av felet. En kortare gaspedal ska inte riskera att hakas fast i golvmattan och därmed kan problemet vara ur världen.

Vilken lösningen än blir säger Toyota att det inte ska kosta bilägarna något. Amerikanska Toyota-ägare ska kunna lämna in sina bilar och få felet åtgärdat utan kostnad. Att såga, eller byta ut (det är inte känt hur de tänker göra) nära fyra miljoner gaspedaler blir ingen billig affär. Toyota har dock varit förutseende och uppges ha nära 40 miljarder kronor sparade just för sådana här situationer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!