060306_toyota_billig

Toyota planerar nytt superbilligt bilmärke

Som svar på Renaults billighetsmärke Dacia väntas Toyota komma med ett nytt märke som utmanare i samma prisklass.

Toyotas planer innefattar två modeller, en sedan och en kantig mpv, som förmodligen kommer att få ett eget servicenät. Eftersom bilarna kommer hålla lägre kvalitet för att hålla priset nere, kommer de sannolikt inte heta Toyota.

- Vi har Aygo men vi undersöker möjligheterna att komma ut med något billigare, sa Toyotas president Katsuaki Watanabe under en presskonferens på Genevè-salongen.

Det nya märket ska rikta sig till kunder i östeuropa, Ryssland och andra marknader där en budgetbil kan tänkas säljas bra som Indien och Kina. Någon försäljning i västeuropa är inte att räkna med.

Sedanen väntas bli i samma storlek som Dacia Logan, det vill säga drygt 4 meter. Den andra skåpliknande modellen byggs på samma plattform och delar de mesta delarna med sedanen. Inget är officiellt men båda väntas göra debut samtidigt runt år 2010.

- Jag ser helst en helt ny bil men med så många redan existerande delar som möjligt, säger Kazuo Okamoto, Toyotas tekniske chef till Automotive News.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!