100207-prius-återkallas

Toyota Prius återkallas för bromsfel

I veckan som kommer tvingas Toyota återkalla 300 000 bilar av modellen Prius. Nu är det bromsverkan som är problemet och 300 000 bilar berörs, uppger amerikanska och japanska medier.

Toyota har varit noga med att påpeka att deras storsäljande hybridmodell Prius inte berörs av det uppmärksammade gaspedalsproblemet. Det ser nu ut att bli en klen tröst för världens alla ägare av nya Prius då modellen i stället har problem med den andra pedalen. Som vi har berättat tidigare har det kommit hundratals klagomål om att Prius kan drabbas av utebliven bromsverkan. Olyckor med personskador som följd har rapporterats både i Japan och USA. Nu uppger japanska nyhetskällor, samt en anonym Toyota-säljare i USA, att Toyota kommer att återkalla den senaste generationen Prius.

Totalt rör det sig om 270 000 bilar i Japan och USA och 30 000 bilar i Europa, Kina, Australien, Mellanöstern och andra områden. Toyota väntas meddela återkallningen den här veckan som kommer. Det är endast den senaste generationen av Prius som berörs. I Sverige såldes närmare 2 300 Prius i fjol. Det japanska transportministeriet har bestämt sig för att göra en utredning av felet som sägs grunda sig i ett mjukvarufel som kan ge känslan av att bromsen inte fungerar under kortare stunder, speciellt på ojämna eller hala vägar.

Toyota problem ser därmed ut att fortsätta. Sedan tidigare har Toyota tvingats återkalla mer än åtta miljoner bilar världen över på grund av gaspedaler som inte återvänder till tomgångsläget som de ska. I USA har försäljningen dalat men den största skadan är förmodligen den som har drabbat Toyotas kvalitetsrykte.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!