091116-prius-kombi-2010 Foto: Oliver Tamagnini 0179 5021012

Toyota Prius som kombi nästa år?

Återigen kommer uppgifter som säger att en större version av Toyota Prius är på väg. Enligt en japansk tidning planerar Toyota att lansera en kombi- eller crossoverversion av Prius med nya och effektivare batterier nästa år.

Rykten om en större och mer lastvänlig Prius har varit ihärdiga. Flera gånger har det sagts att en större Prius är på väg, och Toyota har underblåst spekulationerna bland annat genom att visa konceptbilen Hybrid-X (bilderna). Nu kommer de mest detaljerade uppgifterna hittills och kanske är det faktiskt så att hybridälskarna kommer att kunna köra mer av sitt pick och pack redan nästa år. Den japanska tidningen Yomiuri Shimbun uppger att Toyota planerar att lansera en kombi- eller crossovermodell med hybriddrift på hemmamarknaden nästa år.

Enligt tidningen ska den nya hybriden säljas för omkring 2 miljoner yen, motsvarande 150 000 kronor. Uppgifterna om hur bilen kommer att se ut är obefintliga men däremot sägs det att bilen ska utrustas med litiumjonbatterier. Den skulle i så fall bli den första hybriden från Toyota-koncernen med den nya generationens batterier som är mindre och mer effektiva en de nickelmetallbatterier som sitter i dagens Prius. Mercedes S 400 Hybrid blev dock i somras först ut på marknaden med de nya batterierna. Anledningen till att den nya modellen får bättre batterier är förmodligen så enkel som att den större och tyngre bilen behöver mer kraft för att få hyfsad prestanda.

Om det är en kombi-Prius Toyota har i planerna kan vi nog vänta oss att lånar grunddragen från konceptbilen Hybrid-X. Är det däremot en liten suv-Prius vi har att vänta så är det desto svårare att sia om formerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!