100526-toyota prius alpha

Toyota Prius som MPV blir Alpha

Redan i april kom uppgifter fram som berättade att Toyota Prius i MPV-utförande gör debut om ett år. I dag får vi reda på mer, bland annat att modellen ska få namnet Alpha.

Förra månaden avslöjades, via en japansk tidning, en handfull uppgifter om nästa års Toyota Prius i MPV-utförande. Nu kommer fler avslöjanden upp till ytan, bland annat att denna MPV-Prius ska benämnas Prius Alpha när den debuterar i mars 2011.

De nya uppgifterna bekräftar de tidigare om att bilen får en tredje sätesrad längst bak. Detta blir möjligt då Alpha blir omkring 30 centimeter längre än dagens Prius – som den delar bottenplatta med – samtidigt som axelavståndet växer med två centimeter.

Alpha blir den enda modellen i Prius-stallet som utnyttjar fördelarna hos litiumjonbatterier, en batterityp som redan testas i plug in-versionen av Prius.

Det sägs också att kommande Alpha ska lanseras i en femsitsig version, det vill säga utan en tredje sätesrad. Dock får denna inte dra nytta av de lättare och kraftfullare litiumjonbatterierna. I stället får den femsitsiga versionen konventionella nickelmetallhydridbatterier för att spara in på kostnader.

Drivlinan är i övrigt densamma som i dagens Prius, det vill säga en 1,8-liters bensinmotor på 99 hästkrafter som är hopparad med en elmotor på 82 hästkrafter.

Även en prisindikation har seglat upp bland uppgifterna som läckt ut. Från 220 000 kronor sägs den kosta på den japanska marknaden.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!