Toyota Probox officiell – japansk billighet

Toyota håller titeln som världens största biltillverkare, och som sådan finns naturligtvis ett antal modeller vi sällan hör av i Sverige. Probox är en sådan, ämnad för japanska hemmamarknaden, och med ett utmärkande drag – den är billig!

Som världens största biltillverkare har Toyota en hel uppsjö av bilmodeller med specifikt syfte att appellera till olika regionala marknader. Inte minst på hemmamarknaden i Japan. En av dessa, som dessutom visas i helt sprillans ny tappning nu i dagarna, är Toyota Probox. Den nya modellen är den andra generationen i ordningen, efter att generation ett fått leva tolv år.

I bildgalleriet nedan kan du inspektera den nya modellen noggrannare, och nog kan ett utmärkande drag skönjas – billighet. År 2014 lanserar alltså Toyota, förvisso inte här, en modell som går att få utan nackskydd i baksätet, och med endast midjebälte för mittpassageraren. Även plasten i panelen lär vara av billigaste kvalitet, att döma av fotografierna. (Varför står det ett mjölkpaket i mittkonsolen? Jo, det finns en hållare specialanpassad för sådana!)

Även designmässigt saknas utmärkande drag. Plåtfälgar naturligtvis, men vissa pressbilder har faktiskt hjulsidor monterade! 1,3- eller 1,5-litersmotor och steglös CVT-låda. Mellan 95 och 109 hästkrafter.

Modellen lanseras i Japan första september, med produktion i Daihatsus fabrik i Kyoto. Probox kommer troligtvis sälja i goda antal i hemlandet, och kanske även i Peru och Bolivia – där modellen i dag är populär som taxi. Och slutligen, priset? 1 317 600 yen, motsvarande 88 800 kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!