101119-toyota-tesla-rav4

Toyota RAV4 EV med Tesla-teknik

Teslas elteknik är inte bara användbar i sportbilar. Nu har Toyota fått tillgång till Tesla-kraften och stoppat ned den i RAV4. Resultatet är en eldriven suv som ska börja säljas 2012.

Tesla Roadster är knappast en bil för gemene man, men kanske kan dess underliggande elteknik spridas till en större målgrupp. Som tidigare annonserats har Toyota och Tesla ingått ett samarbete för att utveckla nya elbilar och på bilsalongen i Los Angeles visas det första resultatet. Toyota RAV4 EV är kort sagt en RAV4 med elmotor och batterier från Tesla.

Inte helt oväntat är det Toyota som har bidragit med biltekniken och Tesla som har fått stå för eltekniken. Dessvärre får vi inte veta något om tekniken just nu, Toyota berättar bara att elvarianten av RAV4 väger cirka 100 kilo mer än vanlig RAV4 med V6-motor. Accelerationssiffrorna ska dock vara likvärdiga och för att kompensera för den extra vikten har fjädringen uppgraderats.

Utseendemässigt går det att känna igen RAV4 EV på den nya fronten med igensatt grill. Interiört märks de nya knapparna som styr om bilen ska gå framåt, bakåt eller stå still. Lägg även märke till de nya mätartavlorna och den nya stolsklädseln. Toyota har inte offentliggjort några preliminära produktionsvolymer, vi vet inte heller om RAV4 EV blir en USA-exklusiv bil eller om den även kommer hit till Europa.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!