080115-toyota-miljösats

Toyota ska bli ännu grönare

Toyota satsar stenhårt på sin gröna image. Vid en pressträff i Detroit meddelades att stora satsningar ska göras på miljöområdet. Bland annat ska två helt nya hybridmodeller visas vid nästa års Detroitsalong.

Toyota tar sin satsning på gröna alternativ ett steg till. Företagets vd Katsuaki Watanabe berättade i samband med Detroitsalongen att Toyota ska vidta flera åtgärder för att bli så miljövänliga som möjligt. En av nyheterna är att en helt ny, förhållandevis ren diesel-V8 snart kommer till modellerna Tundra och Sequoia. Enligt uppgift har en sådan motor varit efterfrågad av många, Toyota väntar dock med att ange ett ankomstdatum för motorn. Katsuaki Watanabe lovade även att Toyota ska ha ett antal plug-in hybrider på marknaden vid årtiondets slut.

Dessutom ska Toyota arbeta mer på att ta fram renare bränslen. Genom ett företag man har ett nära samarbete med ska stora satsningar göras på etanol framtaget ur träavfall. Därtill ska det joint-venture man har tillsammans med Panasonic utvidgas.

Den kanske mest spännande nyheten är den att två helt nya hybridmodeller finns i planerna för de närmaste åren. Dessa två ska visas på nästa års Detroitsalong i Toyotas respektive Lexus monter. De två ska då vara produktionsfärdiga och precis som Prius, endast tillgängliga i hybriddrivet skick. I likhet med Prius blir dessa konventionella hybrider med en bensinmotor som backas får hjälp av en elmotor. De nämnda satsningarna är en del i Toyotas plan att sälja en miljon hybridbilar per år inom den närmaste tio åren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!