100811-toyota-iran-stopp

Toyota slutar sälja bilar i Iran

Toyota har bestämt sig för att tillsvidare stoppa exporten av bilar till Iran med hänvisning till internationella sanktioner mot landet. Dessutom vill Toyota undvika att komma på kant med USA.

 Från och med juni i år säljs det inga Toyota-bilar i Iran. Toyota meddelar i dag att de har stoppat exporten av sina bilar till Iran på obestämd tid på grund av de internationella sanktionerna mot Iran för dess kärnvapenprogram. Toyota berättar vidare att ansluter sig till skaran av stora företag som inte levererar varor till Iran eftersom de företag som har trotsat sanktionerna har mötts av hård granskning från USA.

Toyotas närvaro i Iran begränsades markant redan i fjol. 2008 sålde Toyota omkring 4 000 bilar i Iran, 2009 var siffran nere på 250 bilar varav de flesta var av modellen Land Cruiser. Innan exportstoppet trädde i kraft i juni hann Toyota sälja 226 bilar till Iranska kunder.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!