100128-toyota-gaspedaler

Toyota stoppar åtta modeller i USA

Toyotas gaspedalsproblem i USA fortsätter. Det räcker inte med den rekordstora återkallningen, nu meddelar Toyota att försäljningen av åtta modeller stoppas och att flera fabriker tvingas till produktionsuppehåll.

Toyota har ännu inte fått bukt med de självgasande golvmattorna i sina modeller. I slutet av förra året tvingades Toyota återkalla cirka fyra miljoner bilar på grund av golvmattor som kan glida upp och låsa fast gaspedalen i fullt gasläge, vilket tros ha orsakat flera dödsolyckor. I förra veckan meddelades att ytterligare 2,3 miljoner bilar återkallas. Nu har Toyota gått ännu längre och stoppat försäljningen av åtta bilmodeller i USA, bland dessa finns storsäljarna Camry och Corolla.

Utöver det kända problemet med golvmattor som låser fast gaspedalerna rapporteras det om rent mekaniska fel på gaspedalerna. Det har kommit larm om att gaspedalen i de aktuella modellerna plötsligt kan fastna och göra så att föraren tappar kontroll över bilen. Det finns också risk att gaspedalen inte fastnar helt men återgår till normalläge för långsamt. Toyota uppges inte ha någon färdig lösning på det här problemet som alltså är ett nytt fel, separat från det tidigare kända mattproblemet.

På grund av försäljningsstoppet tvingas ett fem Toyota-fabriker i USA och Kanada ta en timeout. Toyotas drastiska åtgärder är ett försök att inte förlora kundernas förtroende och visa att man tar säkerheten på allvar. Problemen kunde dock inte ha kommit olägligare. Toyota har inte uppgett hur länge produktions- och försäljningsstoppet kommer att gälla men att förlora sina två storsäljare just när marknaden börjar återhämta sig är allt annat än önskvärt. De åtta modeller som stoppats såldes i totalt en miljon exemplar i USA i fjol, vilket är drygt hälften av Toyotas totala USA-försäljning.

Toyota har ännu inte gett något besked om liknande fel kan finnas på bilar som säljs i Europa. Japansk media rapporterade häromveckan att Toyota planerar att återkalla bilar även här.

Toyota-modeller som stoppas från försäljning i USA: 

2009-2010 RAV4

2009-2010 Corolla

2009-2010 Matrix

2005-2010 Avalon

2007-2010 Camry

2010 Highlander

2007-2010 Tundra

2008-2010 Sequoia

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!