110629-toyota-oppet-brev

Toyota Sweden: Kortsiktigt beslut om tjänstebilsregler negativt för miljön

I ett öppet brev riktar Toyota Swedens vd Ulf Winberg kritik mot regeringens politik: "Det krävs konsekventa – och framför allt långsiktigt hållbara – regler för miljöbilar och tjänstebilar."

Toyota i Japan har – efter en längre tids utvecklingsarbete – stoppat utvecklingen av en gasdriven version av sin modell Avensis, avsedd för den svenska bilmarknaden i allmänhet och tjänstebilssektorn i synnerhet.

 Orsaken till beslutet är den stora osäkerhet som råder efter offentliggörandet av regeringens vårproposition, där det står klart att de föreslagna statliga miljöbilssubventionerna för förmånsbilar inte sträcker sig längre än till utgången av 2013. 

 Vi kan inte arbeta så kortsiktigt. 

 Att ta fram en personbilsmotor som över tid problemfritt ska kunna köras på fordonsgas är ett omfattande arbete. Det tar flera år att utveckla en lösning som motsvarar de högt ställda kvalitetskrav som bilköparna har rätt att ställa – om kunderna inte ska tvingas agera försökskaniner. Det finns inga genvägar om vi som biltillverkare ska kunna leverera en fullgod lösning som fungerar under bilens hela livslängd. 

 Gasversionen av Toyota Avensis var tänkt att lanseras i mitten av 2012, som ett bra alternativ för de svenska tjänstebilsförare som efterfrågar en lite större gasdriven bilmodell. 

 Nu blir det inte så. Och skälet är alltså att regeringen redan 2014 avser att – ånyo – införa nya regler för både miljöbilar och tjänstebilar. 

 För Toyota är det företagsekonomiskt omöjligt att ägna flera års arbete åt att utveckla en modell när vi inte vet om den överhuvudtaget går att sälja 18 månader efter lanseringen. 

 På motsvarande sätt är det utomordentligt osäkert för såväl de svenska tjänstebilsförarna som deras arbetsgivare att teckna ett treårskontrakt på en biltyp där det är omöjligt att veta hur beskattningen kan komma att ändras redan innan avtalstiden har gått ut. Det råder också en stor osäkerhet när det gäller bilens andrahandsvärde den dagen då leasingavtalet ska lösas. 

 Det krävs konsekventa – och framför allt långsiktigt hållbara – regler för miljöbilar och tjänstebilar. Det saknar vi tyvärr i dag. 

 Det finns all anledning att vara djupt bekymrad över konsekvenserna av regeringens kortsiktiga miljöpolitik. Inte så mycket för Toyotas egen del, vi har en rad andra miljöbilar att erbjuda. En gasdriven Avensis skulle dock utgöra ett bra komplement till dem, och bredda bilköparnas valfrihet och därmed andelen miljöbilar som inte ökar i önskad takt. 

 Vid sidan av energieffektiva fullhybridbilar – och snart även laddhybridbilar som Toyota anser vara den för närvarande mest hållbara lösningen – har vi velat erbjuda tjänstebils­köparna en gasdriven modell som även den är ett miljömässigt vettigt alternativ. Vi tror på en mångfald i utbudet av olika alternativ, eftersom inget system ensamt kan motsvara allas behov. 

 Därför är regeringens agerande när det gäller tjänstebilsreglementet djupt otillfredsställande. Det finns ingen vinnare, men många förlorare till följd av det kortsiktiga tänkandet. 

 Först och främst naturligtvis miljön. Ju fler miljöbilsalternativ det finns på marknaden, och ju tydligare incitament det finns för att köpa dem, desto bättre. Det är en självklar matematik. 

 Men också givetvis bilköparna och alla som påverkas miljömässigt. Regeringen sätter såväl företagen som tjänstebilsförarna i en mycket svår situation, där de egentligen inte har något val annat än att acceptera att de inte har en aning om hur deras bilekonomi kommer att se ut om bara några år. 

 Erfarenheterna från det svenska etanoläventyret borde ha satt några spår hos våra styrande politiker. 

 För Toyotas del har tåget sannolikt redan gått för att övertyga våra huvudmän att Sveriges regering förmår att fatta långsiktigt hållbara beslut i denna fråga 

 Men för miljöns skull, och för bilköparnas skull, hoppas vi att regeringen har mod att ändra sig, att göra om och att göra rätt. Än är det inte för sent att införa långsiktiga och konsekventa spelregler. 

 Ulf Winberg 

 Vd för Toyota Sweden AB 

 Fotnot:Fordonsgasär den samlande benämningen på bränslet till gasdrivna bilar och andra gasfordon. Den består av en mix av fossilnaturgasochbiogas .

 Diskutera: Vad tycker du? Behövs en förändring i regelverket för miljöbilar och tjänstebilar?

Rival toyota

Audi A1

The Audi A1 (internally designated Typ 8X) is a supermini-class car launched by Audi at the 2010 Geneva Motor Show. Sales of the initial three door A1 model started in Germany in August 2010, with the United Kingdom following in November 2010. The car is aimed mostly at young, affluent urban buyers.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!