081128-toyota-kreditbetyg

Toyota tappar i kreditvärdighet

Krisen inom bilindustrin undgår ingen biltillverkare. Toyota har länge varit ett av de stora företag, alla kategorier, som haft högsta betyg hos de tre stora globala kreditvärderingsbolagen. Men nu devalveras det japanska företagets kreditbetyg.

Toyota var till och med i onsdags den enda biltillverkare med högsta kreditbetyg hos de tre stora globala kreditvärderingsbolagen Fitch, Moody’s och Standard & Poor’s. Men förstnämnda, Fitch, har nu valt att skriva ned Toyotas kreditvärdighet från toppklassificeringen ”Triple A” (AAA) till ”Double A” (AA), en sänkning på kreditskalan med två steg enligt Financial Times.

Anledningen är den globala kris som nu skakar om i bilindustrin och som de japanska biltillverkarna också känner av hårt, speciellt på den stora amerikanska marknaden.

Till följd av nedskrivningen sjönk Toyotas aktie med 4,6 procent till 2,985 yen.

Senast Toyotas kreditvärdighet skrevs ned var 1998 då Moody’s sänkte dem från ”Triple A” till ”Aa1” på grund av stora lån under över långa perioder. Moody’s höjde sedan kreditvärdigheten till ”Triple A” igen år 2003.

Onsdagens nedgradering innebär troligtvis att Toyotas lånekostnader kommer att öka. Men enligt analytiker kommer de ändå att kvarstå som ett av världens mest solida företag.

– Den negativa utvecklingen i bilbranschen är så stor och grundläggande att även den starkaste aktören, Toyota, inte längre kan stödja ett Triple A-betyg, berättar Tatsuya Mizuno, analytiker på Fitch, i en rapport.

Han poängterade också att Toyota är närmare ytterligare en nedgradering än att återuppgraderas till ”Triple A” igen.

Även om Toyota kraftigt känner av den ekonomiska krisen som breder ut sig över världen, så kommer de ändå sannolikt att tituleras som världens största efter årets utgång. En titel som GM har prenumererat på i 77 år i följd. Toyota räknas dessutom som näst största biltillverkare försäljningsmässigt i USA.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!