090116-toyota-vätgas-2015

Toyota utlovar vätgasbil 2015

Toyotas plan är att börja sälja en vätgasdriven bil år 2015. En liten tvåsitsig elbil ska lanseras tre år tidigare. Det var ett av Toyotas budskap på den miljöpräglade bilsalongen i Detroit.

I likhet med merparten av de utställande biltillverkarna på årets Detroitsalong fokuserar Toyota på miljövänlig teknik. Helt nya Prius premiärvisas, samtidigt som dotterbolaget Lexus visar sin första dedikerade hybridmodell – HS 250h. Toyota passar även på att göra det klart för världen att deras miljösatsning inte stannar där. Masatami Takimoto berättar i en intervju med New York Times om Toyotas miljöframtid.

Enligt Takimoto ska Toyota ha en vätgasbil färdig för fullskalig produktion och försäljning år 2015. Tre år innan dess, 2012, kommer den första renodlade elbilen, i form av en liten tvåsitsig stadsbil. Ännu tidigare, redan senare i år, kommer Toyotas första plug in-hybrid. Troligtvis i form av en modifierad Prius.

I intervjun med New York Times berättar Takimoto även om Toyotas syn på framtidens bilpark. Toyota tror att framtidens bilar kan delas in i tre grupper: Elbilar för storstadstrafik och hybrider eller vätgasbilar för de längre transporterna. 

Toyota har forskat kring vätgasdrift sedan flera år tillbaka. På senare år har en vätgasdriven Highlander testkörts. Men till skillnad från BMW och Honda har man ännu inte inlett någon småskalig försäljning av vätgasbilar. BMW började tillverka sin Hydrogen 7 år 2006 och Honda FCX Clarity började leasas ut till kunder vid mitten av förra året.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!