081222-toyota-förlust-08

Toyota varnar för förlust

Vi har tidigare skrivit om hur framgångsrika Toyota flaggat för att inte klara av årets uppsatta försäljningsmål och hur de tappat i kreditvärdighet. Nu flaggar Toyota återigen för tuffare tider i och med att den förväntade vinsten i år vänds till förlust på 13 miljarder kronor.

De tuffa tiderna inom bilindustrin lämnar ingen oberörd. Inte ens Toyota pallar stå emot trycket. I slutet av november rapporterade vi om att deras kreditbetyg hos de tre största kreditvärderingsbolagen sänkts, efter att ha varit den enda biltillverkaren med genomgående högsta betyg. Risken är dessutom överhängande att Toyotas kreditvärdighet sänks ännu mer, inte minst efter dagens varning där det visar sig att företagets förmodade vinst på 600 miljarder yen (motsvarande 51,9 miljarder kronor) för räkenskapsåret 2008/2009 byts ut till en förlust på 150 miljarder yen, vilket motsvarar 12,96 miljarder kronor. Det svänger alltså snabbt i dagens kristyngda värld.

Det tillhör inte vanligheterna att Toyota visar upp en operativ förlust – senast var för räkenskapsåret 1937/1938.

Anledningen till att Toyota nu vänder från svarta till röda siffror är först och främst minskad försäljning i USA. Försäljningssiffrorna där är de värsta på 26 år.

Toyota skruvar nu ner sin försäljningsprognos i år med 8,5 procent till totalt 7,54 miljoner bilar, vilket ger GM chansen att bli störst för 78:e året i rad.

Som följd av räkenskapsåret nya förväntade förlustsiffror drar Toyota ner på en hel del utgifter. Bland annat minskar man bonusutbetalningarna för 8 700 chefer med tio procent, samtidigt som man drar ner på produktionstakten för både Lexus och Daihatsu, sistnämnda med 16 000 enheter till och med räkenskapsårets slut i mars nästa år.

Frågan är när Toyotas Formel 1-satsning stryker på foten.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!