100315-toyota-bromsvideo

Toyota visar hur man bromsar

I två nya videoklipp visar Toyota hur man ska göra om bilen börjar skena okontrollerat. Även om klippen är sevärda så kan de sammanfattas med ett ord: Bromsa! Samtidigt rapporteras att delstaten Kalifornien stämmer Toyota.

Toyotas problem med gaspedaler och bromsar har fått enorma proportioner den senaste tiden, speciellt i USA där nyhetsrapporteringen exploderade i förra veckan då en man i Kalifornien råkade ut för att hans Prius skenade iväg på motorvägen i 151 km/h. Färden tog slut först efter att en polisbil lagt sig framför och bromsat. Mannen sa att han försökt bromsa utan resultat. Nu visar Toyota i två videoklipp hur man ska göra om man råkar ut för samma sak. Tilläggas bör att mannen i Kalifornien och hans story nu har synats i sömmarna och den ser inte alls ut att stämma med verkligheten. Det finns många felaktigheter i hans återberättande av händelseförloppet och dessutom, som vissa medier i USA nu påpekar, ska mannen, Jim Sikes, vara bankrutt.

Filmerna är ytterst pedagogiska och visar upprepade gånger exakt hur man ska göra om gaspedalen fastnar eller om bilen skenar av annan anledning. I första hand ska man naturligtvis bromsa, om det inte har någon verkan så ska man lägga växellådan i neutral och i sista hand ska tändningen slås av. Åtgärderna kan tyckas enkla men om farten är hög och trafiken är tät så krävs det sinnesnärvaro för att göra allting rätt.

Det senaste kapitlet i Toyota-härvan är att en åklagare i delstaten Kalifornien drar Toyota Motor Corp. inför rätta. Åklagaren Tony Rackauckas menar att Toyota har sålt miljontals bilar trots att de har känt till de potentiellt livsfarliga felen. Toyota har inte kommenterat anklagelserna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet