100824-toyota prius ljud

Toyota vrider upp ljudet på Prius

En Toyota Prius kommer körandes på eldrift, tyst som en mus. En gångtrafikant hör inte bilen och kliver ut på övergångsstället i tron om att där är fritt. En situation likt denna vill Toyota förhindra när de nu lanserar en högtalare till Prius som med syntetiskt ljud ska göra omgivningen observant.

Den 30 augusti påbörjas i Japan försäljningen av något som Toyota kallar Approaching Vehicle Audible System. De komplicerade utrikiska orden innebär något väldigt enkelt – en högtalare som är placerad bakom främre stötfångaren på senaste generationen Prius. Högtalaren avger ett syntetiskt ljud av en elmotor. Ljudets tonläge, som ska vara varnande men inte störande, varierar upp och ned beroende på bilens hastighet och därmed underlättar för omgivningen att avgöra dess rörelse och avstånd. På så vis är det tänkt att olyckor mellan en Toyota Prius och icke uppmärksam omgivning ska kunna förhindras. Systemet med högtalaren är aktivt i hastigheter upp till 25 km/h.

Försäljningen påbörjar alltså om bara några dagar på den japanska marknaden. Prislappen i Japan ligger på motsvarande 1 100 kronor utan montering. Högtalaren med det syntetiska ljudet kommer att säljas hos Toyota-återförsäljare och auktoriserade tillbehörsbutiker, alltså som extrautrustning.

När och om systemet kommer till Sverige är okänt.

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!