Toyota Yaris Hybrid-R med fyra motorer officiell

Toyota överträffar alla förväntningar med nya konceptbilen Yaris Hybrid-R som ska visas i Frankfurt. Med en turboladdad bensinmotor och inte mindre än tre elmotorer ser den ut att bli något av det värsta Toyota har byggt.

Toyota-ledningen har fått ut med att man ska slå sig in på ett sportigare och lite mer spännande spår med sina bilar. Nya konceptbilen Yaris Hybrid-R visar att det är allt annat än tomma ord. För några veckor sedan berättade Toyota att de skulle visa en R-version av Yaris Hybrid med 400 hästkrafter men när de nu berättar allt om bilen visar den sig vara snäppet värre.

 Konceptbilen Yaris Hybrid-R som ställs ut i Frankfurt nästa vecka är något så extremt som en tredörrars Yaris med inte mindre än fyra motorer. I fronten sitter en nyutvecklad, turboladdad 1,6-litersmotor med 300 hästkrafter som driver på framhjulen. Vardera bakhjul drivs av en 60 hästar stark elmotor, samma typ som finns i vanliga Yaris Hybrid. Hybridsystemets totala effekt är 420 hästkrafter. En sexstegad sekventiell låda sköter växlingarna.

 Den tredje elmotorn sitter mellan bensinmotorn och de två bakre elmotorerna och arbetar mestadels som generator för att samla upp energi vid inbromsning. Men när framhjulen inte har tillräckligt mycket fäste går den tredje elmotorn in och ”snor” kraften från bensinmotorn och skickar den vidare till de bakre elmotorerna – en typ av differentialväxel alltså. De bakre elmotorerna kan styras för att förbättra kurvtagningsförmågan. Det yttre bakhjulet kan till exempel få mer kraft medan det inre bromsas en aning för att bilen ska vridas snabbare runt sin egen axel i en kurva.

 I stället för litiumjon- eller nickelmetallbatterier är Yaris Hybrid-R utrustad med en superkondensator som har högre energidensitet och är bättre på att släppa ifrån sig laddning på kort tid. Enligt Toyota är den perfekt i en bil som Yaris Hybrid-R som är byggd för att kunna köras på bana.

 Håll inte andan i väntan på att Toyota ska börja serieproducera Yaris Hybrid-R, konceptbilen ska snarast ses som en imagehöjare och möjligtvis en indikation på att en sportversion av Yaris är i faggorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!