Foto: Mattias Rabe

Trafiksyndarnas bortförklaringar till polisen

Vissa blir jättenervösa när polisen vinkar in dem till kanten, andra blir jättearga. Några bilister försöker sig på ursäkter för att komma ur knipan – ibland fungerar det, men oftast inte. Här är några av de bästa kommentarerna som polisen fått höra.

Trafikpolisen får höra mycket längs med vägarna, och då syftar vi inte på alla former av sköna och osköna motorljud utan vad som slinker ur foderluckan på bilister som blir stoppade av en eller annan anledning.

På sin Facebook-sida har polisen bjudit på några extraordinära ursäkter och bortförklaringar som bilister (och cyklister) kommit med när de stoppats för olagligheter i trafiken. Oftast fungerar det inte att komma undan förseelsen, men ibland går det.

Här är några bortförklaringar och kommentarer som polisen beskriver som smilbandspåverkande, men att man som polis måste kunde hantera dem alla:

En bilist som blivit stoppad för att inte använda bilbälte:

”Jag är 43 år, jag gör vad fan jag vill.”

En bilist som blivit stoppad för fortkörning (en klassiker denna):

”Han som körde framför mig körde mycket fortare, ta honom.”

En bilist som blivit stoppad för förbjuden vänstersväng:

”Det är första gången på 20 år en kvinna ber om mitt telefonnummer.”

En cyklist som cyklat mot rött:

”Vi kan sluta diskutera, du är inte på min intellektuella nivå märker jag.”

En annan cyklist som också cyklat mot rött:

”Jag ska ju till slottet och få medalj av kungen.”

Foto: Mattias Rabe

 Här delas det ut många fortkörningsböter. Hur lyder dessa bilisters ursäkter tro? Foto: Mattias Rabe

Oavstående bortförklaringar och kommentarer biter inte på polisen, det blir böter. Men det finns ursäkter som gör att polisen ser mellan fingrarna med trafikförseelsen.

Som exempel tar polisen någon som trampat lite extra på gasen på väg till sjukhuset med en passagerare som ska föda. Då kan det, om det är en nödsituation, vara läge att inte skriva ut en fortkörningsbot.

Bland kommentarerna till polisens Facebook-inlägg finns också en hel del sköna anekdoter som andra delar med sig.

En av de bättre ursäkterna för att slippa en fortkörningsbot står en kvinna för. Hon blev stoppad en varm sommardag för två år sedan då det gick lite för fort. Det var hennes födelsedag och hon hade två glasstårtor i bilen. MC-polisen var bussig och hade överseende med de extra kilometerna på hastighetsmätaren.

Har du lyckats slingra dig undan en bot genom en bra ursäkt eller har du bjudit polisen på ett gott skratt? Dela med dig med en kommentar nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!