Foto: Ulf Palm / Trafikverket

Trafikverket ändrar hastigheten på 135 mil väg

Trafikverket har beslutat om nya hastigheter på 135 mil väg runtom i Sverige. Lägre hastighet på de flesta sträckor.

I sitt arbete för att öka trafiksäkerheten i Sverige har Trafikverket nu beslutat om var och hur hastighetsbegränsningar ska justeras i landet. I år rör det sig om totalt 135 mil statlig vägsträckning och på 121 mil av dessa kommer hastighetsbegränsningen att sänkas. Främst rör det sig om vägar som i nuläget har 90 km/h och kommer att sänkas till 80 km/h. Men några sträckor med 100 km/h sänks även de till 80 km/h.

Av den totala sträckan är det 14 mil väg som kommer att få en höjd hastighetsbegränsning från 110 till 120 km/h samt 90 till 100 km/h.
De sträckor som har fått höjd hastighetsbegränsning har någon form av mitträcke, medan de som saknar det har fått sänkt hastighet. Främst gäller det vägar med relativt mycket trafik om cirka 2 000 fordon per dygn eller mer. Enligt Trafikverket är 80 km/h den maximala hastighetsnivå där två personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar en kollision utan alltför allvarliga konsekvenser.

Trafikverkets nuvarande projekt med att anpassa hastighetsbegränsningarna till vägarnas utformning pågår 2014-2025 och de beräknar att ungefär 16 liv per år räddas tack vare detta. Varav sju liv tack vare omskyltning med sänkt hastighet och nio liv tack vare om- eller nybyggnad av mitträcke eller motorväg. En sänkning av hastigheten från 90 till 80 km/h motsvarar en tidsskillnad på cirka 50 sekunder per mil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!