100528-trängselskatt-gbg

Trängselskatt i Göteborg

Det blir trängselskatt i Göteborg. Riksdagen fattade beslutet i veckan och det innebär att göteborgarna med start 1 januari 2013 får betala för att passera genom staden med bil.

 I onsdags sade riksdagen ja till regeringens förslag om lagändring så att även Göteborg får ta ut trängselavgifter. Det innebär att det med säkerhet blir trängselavgifter i Göteborg från och med 1 januari 2013. Syftet är att förbättra framkomligheten och miljön samtidigt som infrastruktursatsningar på totalt 34 miljarder kronor i Göteborgsområdet ska medfinansieras.

Trängselavgifterna kommer att tas ut för fordon som körs in och ut ur de centrala delarna av Göteborg måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29. Skatten kommer inte att tas ut på lördagar, helgdagar eller dagar före helgdag. Dessutom blir hela juli månad skattefri. Systemet i Göteborg kommer att utformas efter de erfarenheter man dragit i Stockholm. Fordonen kommer att registreras automatiskt vid betalstationerna, Göteborg behöver alltså inte göra om Stockholms misstag med tusentals dosor som skulle fästas i bilarna men sedan blev helt onödiga. Varje passage in till eller ut ur de centrala delarna av Göteborg kommer att kosta 8, 13 eller 18 kronor, beroende på tidpunkt. Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor.

Införandet av trängselskatt i Göteborg har inte varit oomstritt, tvärtom. Många har önskat en folkomröstning i frågan och nätverket Nej till trängselskatter i Göteborg har samlat in namnunderskrifter mot vad de tycker är ett odemokratiskt beslut. Dessutom bildades enfrågepartiet Vägvalet vars enda mål har varit att bekämpa trängselskatterna.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!