Foto: Patrik Lindgren

Trängselskatten i Stockholm prisad

Stockholms trängselskatt har tilldelats det internationella priset Tools for Change Landmark Award för sin förmåga att förändra resvanor till förmån för miljövänliga alternativ.

Trängselskattesystemen i Stockholm och Göteborg är minst sagt omdebatterade här på hemmaplan men nu har de även uppmärksammats internationellt. Organisationen Tools of Change har utsett Stockholms trängselskatt som vinnare av priset Tools for Change Landmark Award.

 Trängselskatten i Stockholm priset eftersom systemet har förändrat resvanor, bland annat fått folk att åka mindre bil till förmån för mer miljövänliga alternativ. Motiveringen lyder:

 ”Systemet med trängselskatt i Stockholm är ett av de mest framgångsrika, innovativa, reproducerbara och anpassningsbara fallstudierna i världen.”

 Stockholm har sett en trafikminskning på cirka 18 procent sedan trängselskatterna infördes 2006, enligt Transportstyrelsen. Även i Göteborg finns trängselskatter sedan årsskiftet och enligt Transportstyrelsen fungerar systemet i stort sett mycket bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!