Foto: Copyright: Jacob Sjoeman Svensson, www.sjomanart.c

Transportstyrelsen blir hårdare mot avgiftsmitare

Från och med årsskiftet blir Transportstyrelsen hårdare mot de som smiter från vägtrafikregisteravgiften, då ska de kunna skickas vidare till Kronofogden.

Den så kallade vägtrafikregisteravgiften, alltså avgiften för att ett fordon ska stå kvar i bilregistret, betalas i vanliga fall i samband med fordonsskatten. Men om fordonet är avställt, vilket cirka 1,5 miljoner fordon i Sverige är, skickas en separat avi på 60 kronor. Denna avgift struntar många fordonsägare i att betala och det enda Transportstyrelsen i nuläget kan göra är att skicka en påminnelse med en tillkommande påminnelseavgift på 50 kronor.

Fusket med detta gör att Transportstyrelsen årligen går miste om intäkter på drygt 25 miljoner kronor.

– Fordonsägare som konsekvent struntar i att göra rätt för sig riskerar att underminera allmänhetens förtroende för systemet. Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.

För att stävja detta ska Transportstyrelsen från och med årsskiftet kunna skicka vidare obetalda avgifter till Kronofogden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!