100823-transportstyrelsen

Transportstyrelsen slår rekord i antal JO-anmälningar

Över 140 JO-anmälningar sedan årsskiftet. Så många anmälningar har en svensk myndighet aldrig tidigare varit med om. Men Transportstyrelsen har lyckats att slå rekord tack vare extremt långsam körkortshantering.

Vid årsskiftet tog Transportstyrelsen över hanteringen av körkort. Tidigare var det Länsstyrelserna som hade ansvaret. Förändringen skulle antagligen leda till något positivt, men i stället har Transportstyrelsen blivit en rejäl flaskhals och hanteringstiderna vid körkortsansökningar (även när det gäller att få tillbaka indraget körkort) är nu extremt långa. Detta har fått många privatpersoner att gå i taket och därför har många valt att anmäla Transportstyrelsen till justitieombudsmannen (JO). Faktum är att antalet anmälningar överstiger 140 sedan årsskiftet och det är därmed rekord i antal anmälningar mot en svensk myndighet.

Transportstyrelsens hanteringssystem fungerar inte som det är tänkt samtidigt som tillgängligheten är under all kritik. Många som anmält sina ärenden till JO har klagat på att det inte går att nå Transportstyrelsen per telefon och att de inte svarar på epost.

Birger Höök på Transportstyrelsen, som SVT Rapport varit i kontakt med, håller med om att tillgängligheten är för dålig. Han hoppas att de kan vidta åtgärder så att folk inte ska behöva vända sig till JO.

Han uppmar dessutom till tålamod. Hanteringstiderna ska bli bättre, men det kommer att ta tid innan man är där.

– Fram till årsskiftet tror jag att vi har nått en nivå som vi själva tycker är bra. Sedan kommer vi att arbeta ytterligare för att förbättra det, men det är ett längre arbete. Det kommer att ta ett par år innan vi når de nivåer som vi absolut vill, säger Birger Höök till SVT Rapport.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!