080109-prickar-trafik-kk

Tre prickar och körkortet ryker

Vägtrafikinspektionen vill nu ta i med hårdhandskarna för att få ner de höga olyckstalen i trafiken. Med hjälp av ett nytt pricksystem ska upprepade synder i trafiken leda till indraget körkort.

I Danmark används redan ett system med prickar (Klippekortet på danska) som innebär att upprepade trafikförseelser leder till indraget körkort efter tre prickar. Sedan införandet av systemet har danska bilister sänkt hastigheten och är mer vaksamma.

Nu undersöker Vägtrafikinspektionen möjligheten att införa ett liknande system i Sverige. Tre trafiksynder, som till exempel att köra utan bälte, genomföra vårdslösa omkörningar eller köra för fort, ska då leda till att körkortet dras in. Samtidigt ska en enda trafiksynd inte behöva kosta körkortet.

– Nästan alla länder runt oss har pricksystem. Det vore märkligt om vi inte kunde låna någonting av det. Det behövs lite nytänkande, säger Håkan Östlin, trafiksäkerhetsexpert på Vägtrafikinspektionen, till SvD.

I det nya svenska pricksystemet vill Vägtrafikinspektionen att den bilist som samlat på sig två prickar ska få hemskickat ett varningsbrev så att personen i fråga har en chans att köra säkrare och därmed rädda sitt körkort.

Dessutom ska det finnas möjlighet att kunna sudda bort sina prickar genom att frivilligt gå en kurs i trafiksäkerhet.

– Man skulle till och med kunna logga in på en särskild webbsida för att så att säga kolla sitt saldo, säger Håkan Östlin.

För snart ett och ett halvt år sedan höjdes bötesbeloppen för trafikrelaterade brott till det dubbla. Enligt en utvärdering som Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) gjort har det inte gett någon varaktig effekt. Vägverket och NTF är därför numera öppna för ett svenskt pricksystem.

Ett sådant system har vid flera tidigare tillfällen utretts i Sverige, men det har aldrig kommit till skott. Det kanske är dags för en förändring nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!