070313_cadillac

Trollhättan bygger Cadillac-kombi

Det här är de första officiella bilderna på Cadillac BLS Wagon. Jänkarkombin som bygger på Saab 9-3 SportCombi och ska byggas i Sverige börjar säljas under fjärde kvartalet.

Cadillacs egna bilder på nya BLS Wagon är helt klart skapade i en dator. Det är några reflexer och vinklar som känns märkliga. Men det är tydligt att kombiversionen av BLS, precis som sedanversionen, har många likheter med Saab 9-3. Det kantigare bakpartiet för även tankarna till Opel Vectra, som också delar komponenter med nämnda bilar.

Bilen kommer att byggas i Trollhättan och säljstarten är planerad till årets fjärde kvartal.

– Detta är den första herrgårdsvagnen i Cadillacs 104-åriga historia, och vi tror att den kommer att passa den europeiska marknaden väl. Här efterfrågar konsumenterna en hög grad av mångsidighet och funktionalitet i kombination med riktiga prestandabilar, säger Cadillacs General Manager Jim Taylor. 

Om det är första kombin är en tolkningsfråga, precis som huruvida designen är lyckad eller ej. Kantiga linjer på nytypiskt Cadillac-vis förenas med en tydlig kilform. Vertikalt placerade bakljus är ett annat Cadillac-kännetecken som kommer väl till pass på en kombikaross.

Någon närmare beskrivning av interiören behövs knappast, den är bekant från sedanmodellen. Packningslösningen i det flexibla bagageutrymmet är hämtad direkt från Saab 9-3 SportCombi.

Även motorpaletten kommer från Saab, det rör sig om tre turbomatade bensinmotorer och en turbodiesel. 

Bensinarna är de två fyrcylindriga 2,0-litersmotorerna med 175 respektive 210 hästkrafter, samt 2,8 V6 på 255 hk, känd från 9-3 Aero. Dieselmotorn på 1,9 liter levererar 150 hästkrafter och har givetvis standardmonterat partikelfilter.

Cadillac BLS Wagon har sexväxlad manuell låda som standard, fem- eller sexväxlade automatlådor är tillval beroende på motoralternativ. 

Kanske kan kombiversionen av BLS nå vissa framgångar i kombifrälsta Sverige. Här erbjuds ju möjligheten att köra en Saab som inte ser ut som alla andra…

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!